Jugabilitat Monturiol 01

El 28 de juny de 1859 es va avarar el submarí Ictineu I, el primer dels dos que va construir l’intel·lectual, científic i inventor català Narcís Monturiol. Per commemorar el 150è aniversari de l’efemèride, se celebra l’Any Monturiol, des del juny del 2009 fins el juny del 2010.

És en aquest marc que el Departament d'Economia i Coneixement, mitjançant la Direcció General de Recerca, ha volgut retre homenatge al personatge i a la seva ciència, donant a conèixer alhora el seu entorn social i polític als alumnes de primària.

Jugabilitat Monturiol 02

El joc es pot trobar a la xarxa a l’adreça i serà promocionat a través del Departament d’Educació mitjançant els portals Edu 365 (http://www.edu365.cat/) i Xtec (http://www.xtec.cat/) . Narcís Monturiol està pensat sobretot per als alumnes de 5è i 6è de primària. Els usuaris poden escollir entre diferents nivells dins el joc inspirats en la figura de Narcís Monturiol. Conèixer els detalls de la vida i l’obra del científic és imprescindible per poder avançar i canviar de nivell. És per això que els jugadors han de llegir la informació que apareix al joc en forma de llibres virtuals.

Jugabilitat Monturiol 03
Algunes de les preguntes que han de contestar els participants són: Quin sistema de propulsió feia servir el primer Ictineu? Què és l’Ictineu III? o A quina velocitat màxima anaven els submarins que va inventar? Es pot triar el nivell de dificultat i també el submarí amb què es vol seguir l’aventura. A més a més, al taller, els usuaris poden millorar la seva nau i canviar-ne els colors i les prestacions al seu gust. El joc interactiu Narcís Monturiol ha estat desenvolupat per l’equip que dirigeix el professor de l’ETSEIB Lluís Solano. Aquest equip ha dissenyat tant els continguts, com la plataforma tecnològica en la qual han col·laborat estudiants de l’ETS. d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), també de la UPC.
Jugabilitat Monturiol 04

Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 1819-Sant Martí de Provençals, 1885) es va formar a Cervera i Barcelona, on va estudiar dret. Com a polític, va defensar la causa republicana i va ocupar diversos càrrecs, entre ells el de director de la Fábrica Nacional del Sello. La seva filiació li va costar l’exili. També es va dedicar al periodisme. Pel que fa a la seva vessant d’inventor, el 1857 va formar una empresa per estudiar la navegació sota l’aigua, cosa que el va portar a construir el seu primer submarí, l’Ictineu I, de 7 metres de llargada, que va ser provat al port de Barcelona el 1859. No va trobar el suport de l’administració de l’Estat i el segon submarí, l’Ictineu II (el primer propulsat a vapor) es va vendre com a ferro vell el 1868. També va inventar altres màquines i un procediment per a agilitar la fabricació de paper engomat. Va planejar, així mateix, un tramvia funicular, un velògraf, un sistema de conservació de carns o els treballs per a dur a Barcelona l’aigua del Ter.